Διανύουμε μια εποχή με καλές και λιγότερο καλές εκφάνσεις εξέλιξης .Έχουμε εντάξει στην καθημερινότητά μας περισσότερες δραστηριότητες και υποχρεώσεις, πλην όμως με συνεπακόλουθο εντονότερους ρυθμούς και μεγαλύτερο άγχος. Οφείλουμε λοιπόν στον εαυτό μας ένα δώρο ∙ και αυτό δεν είναι άλλο από την άσκηση. Συχνά θα έχουμε ακούσει ότι, η υγεία και η ευεξία ξεκινάνε «από μέσα». Συνήθως, επιστημονικά αναφερόμαστε σε ένα ισοζύγιο άθλησης και σωστής διατροφής.
Πρακτικά, πώς επηρεάζει η άσκηση την καρδιά μας;
Ας μην ξεχνάμε πως, η καρδιά είναι ένας μυς. Συνεπώς η άθληση, ακριβώς όπως ενισχύει όλους τους μυς στο σώμα μας, βοηθά και τον καρδιακό μυ να γίνει πιο αποτελεσματικός και ικανός να διοχετεύει αίμα σε όλο το σώμα. Αυτό σημαίνει ότι η καρδιά διοχετεύει περισσότερο αίμα με κάθε παλμό και ως εκ τούτου της επιτρέπεται να χτυπά πιο αργά και να διατηρεί την αρτηριακή πίεση υπό έλεγχο. Εκτός από τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης η άσκηση συμβάλει εξίσου, στην μείωση της LDL “κακής” χοληστερίνης, αντιθέτως αυξάνει την HDL “καλή” χοληστερίνη.
Ποιο είδος άθλησης είναι καλύτερο για την καρδιά;
Οι συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO, World Health Organization) αναφέρουν ως ενδεδειγμένη μέτριας έντασης αερόβια άσκηση 150λεπτά/εβδομάδα που αναλογικά ισούται με 30λεπτά/ημέρα, 5φορές/βδομάδα. Στην κατηγορία αερόβιας άθλησης εντάσσονται ενδεικτικά, το γρήγορο περπάτημα, το τρέξιμο, το κολύμπι, η ποδηλασία, το τένις ή και το σχοινάκι.
Γκόγκος Ιωάννης
Ειδικός Καρδιολόγος
Πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης